A dualizmus fellendülése a leglátványosabb eredményeket Budapesten érte el. 1873-ban Buda, Pest és Óbuda egyesítésével jött létre a főváros.

 
  Lakosainak száma hatalmas mértékben növekedett. A XX.század elejére megközelítette az egymillió főt.
A magyar kormányok Bécs utolérése érdekében az ország erőforrásainak jelentős részét koncentrálták Budapestre például adókedvezmények és középítkezések formájában. Többek közt ekkor épült a budai Várpalota és a Parlament.
 
 
Budai Vár
 
 
 Parlament
 
A milleniumra, a honfoglalás 1000. évfordulójára készült, Steindl Imre tervei alapján. Az Országház eklektikus, azaz különböző stílusokat ötvöz (kupola - neoreneszánsz, huszártornyok - gótikus). Az első országgyűléskor csak a külsejét fejezték be az épületnek, a belsejében még javában munkák folytak. Így mondhatjuk, hogy talicskát tologtó munkások közt zajlott az első országgyűlésünk. Az építkezés során csak hazai építőanyagokat használtak fel.
 
 

 
A központi támogatás mellett Budapesten kínálkoztak a legkedvezőbb befektetési lehetőségek.
Emellett a Budapest központú vasúthálózat kedvező közlekedési-földrajzi helyzetet adott.
 
 A város fejlesztése érdekében létrehozták a Fővárosi Közmunkák Tanácsát. Így a város arányosan és gyorsan tudott fejlődni. Budapest belső övezete egységes eklektikus stílusban épült.

 Eklektika

Görög eredetű szó jelentése: válogatás. A XIX.század második felére jellemző. A művészek  szabadon válogattak a különböző korok stílusainak formakészletéből. Tehát valójában nem nem egy külön stílus. 


Budapest városszerkezete:

Elkülönültek a különböző funkciójú városrészek: üzleti és igazgatási negyed, lakónegyedek, ipari körzetek, kertvárosok. Modern nagyvárossá vált a középületek, pályaudvarok, bérpaloták és a Duna hídjai révén.

A Nyugati pályaudvart a méltán híres Eiffel iroda tervezte.

Hídak:

Lánchíd - 1849

Margit híd - 1876

Ferenc József (ma Szabadság-híd) - 1896

Erzsébet híd - 1903

Lánchíd:

 

 

Margit híd: 

 

Ferenc József híd (Szabadság-híd): 

  

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Erzsébet híd:

 

 


Budapest elszakadt a többi, lassabban fejlődő országrészektől. Mivel az erőforrásokat Budapestre koncentrálták az államnak már nem maradt ereje más régiók hasonló ütemű fejlesztésére. Azonban a vidéki nagyvárosokat is érintette a dualizmus. Virágzásnak indult többek közt Pozsony, Kassa, Temesvár, Szeged és Nagyvárad.

A bejegyzés trackback címe:

https://bpdua.blog.hu/api/trackback/id/tr701927383

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása