Fővárosi Közmunkák Tanácsa

 2010.04.20. 17:20

A Közmunkatanács 1870-1918 között létezett, amíg 1948. november 17-én véglegesen meg nem szüntették. Székhelye a Lánchíd Palota volt. Feladatai közé tartozott a Duna főváros melletti szakaszainak szabályozása, a megfelelő közlekedés érdekében kiépíteni Budapest területén a közlekedési fővonalakat, a Lánchíd megváltása, egy vagy két új híd építése. Közvetlen teendőin kívül felügyeletet gyakorolt a főváros területén minden építési és építésrendészeti ügyben.

A Közmunkatanács egy elnökből, egy alelnökből és 18 rendes tagból állt; ezenkívül városi tanácsosok, középítési bizottsági tagok és főmérnökök is részt vettek a tanácskozásokon. Az elnöki tagságot időnként a miniszterelnök töltötte be.

A szervezet tagjai arisztokraták voltak, mint Andrássy Gyula gróf vagy Podmaniczky Frigyes báró.

A bejegyzés trackback címe:

https://bpdua.blog.hu/api/trackback/id/tr651937543

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása